NEXT >
UCSC Cowell Student Health Center
Santa Cruz, CA
 
OVERVIEW

Gold was found in the woods: LEED® Gold. Built in the 1960s, the Student Health Center was in need of a major renovation, seismic strengthening and expansion. Obstacles included: a limited budget, safeguarding the beloved redwoods on-site, preserving the original architectural style, and maintaining operations throughout construction. We were also challenged by student stakeholders to deliver a sustainable green design to the highest environmental standards. To accomplish these goals, Degenkolb used clear communication and worked closely with Hawley Peterson Snyder to develop a phased design that could be implemented in a phased manner. The new concrete shear walls were invisible from the exterior. We designed a steel frame building expansion to blend with the existing building and preserve the redwoods. To combat sinkholes, we designed a concrete mat foundation that can span over soft spots. Degenkolb contributed to the green goal by using recycled steel and rebar and high volume fly ash in the concrete. Working creatively with the team, our award-winning strengthening was affordable, non-disruptive and reduced the project’s carbon-footprint. This was the first LEED® Gold building on campus.

Client Hawley Peterson Snyder Square Footage 29,138 Construction Cost $18 Million Completion Date 2011 Project Manager John Dal Pino Project Office San Francisco