Stanford University, The William H. Neukom Building
Palo Alto, CA
 
OVERVIEW

Collaboration. Creativity. Sustainability.
When Stanford University started visioning for their new law school facility, they wanted a building that fosters collaboration, has a strong identity that integrates into the existing campus, and exemplifies their sustainability initiatives. The law school program, facaulty offices and lounge, communal work/study spaces, seminar and conference rooms and a law clinic, populates the pinwheel of four three-story office wings around a central courtyard. Recognizing the modular nature of these wings, Stanford embraced a modular structural approach and the use of a new steel moment frame technology ConXL by ConXtech. This special moment resisting frame simplifies a traditional steel frame into a 'chasis' comprised of wide flange beams, hollow structural steel columns, and two patented interlocking joints that form a biaxial moment connection collar. The connections are easily assembled in the field by lowering and locking beams into place, avoiding the traditional fit up and field welding challenges. The law school was one of the first projects to use the ConXL technology in a commercial project. Stanford reaped the benefits of just-in-time delivery, standardized steel sizes, faster erection time and reduced field labor, and a green solution with less waste and CO2 emissions.

Client Stanford University Square Footage 65,000 Construction Cost $40 Million Completion Date October 2011 Project Manager Holly Razzano Project Office Oakland